Mermer Zemin Döşeme Nasıl Temizlenir?

Mermer Zemin Döşeme Nasıl Temizlenir?

Dekorasyon stilinize uygun bir zemin kaplaması yaptırdıysanız bu zemini zaman zaman temizlemeniz gerekir. Mermer zeminler temizlenirken zarar görebilecek yapıya sahip oldukları için bu konuda aşırı hassas olmanız gerekir. Bu sebeple, mermer zemin döşemesi temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken özel noktalar bulunur.

mermer-zemin-doseme-2.jpg

Hangi Temizlik Ürünleri Gerekli?

Mermerler doğal taş kireç taşı familyasında yer alır. Bu sebeple, yumuşak ve gözenekli yapısıyla ön plana çıkar. Bazı asidik maddelere ve özel kimyasal temizlik ürünlerine karşı hassas bir yapısı vardır. Bu tür sıvılar mermerde aşınmaya yol açarken aynı zamanda üzerinde lekeler oluşmasına da sebebiyet verebilir. Temizlik yaparken mermerlerde profesyonel temizlik ürünlerine yer vermeniz tavsiye edilir. Temizlik ürünleri seçerken yağ ve su lekesi karşıtı olan, iz bırakmayacak ve durulama gerektirmeyecek ürünlere yönelmelisiniz.

Mermer zeminlerin zarar görmemesi için periyodik aralıklarla temizlik yapılması gerekir. Düzenli temizlik esnasında ovalama gibi eylemlere girmemeniz daha doğru olur. Ovalayarak temizlik yapmanız mermer zeminin zarar görmesine sebep verebilir. Temizlik yapacağınız zaman mermeri temiz bir suyla durulamalısınız. Durulama ve kurulama esnasında mikro fiber türü yumuşak yapılı bir bez tercih etmelisiniz.

Mermeri sileceğiniz zaman leke izlerini giderebilmek için yumuşak ve esnek dişleri olan fırçalardan yararlanabilirsiniz. Kullandığınız kimyasalların ters bir reaksiyon gösterip göstermeyeceğini anlayabilmeniz için ilk etapta ufak bir bölgeye uygulama yapabilirsiniz. Sorun olmadığını fark ettiğiniz takdirde daha geniş bir alana doğru geçiş yapabilirsiniz. Ayrıca pH değerleri sıfır olan temizlik ürünlerinden bol bol yararlanmalısınız.

Düzenli Cila Gerekli mi?

Mermer zeminlerde profesyonel cila ürünleri kullanılması faydalıdır. Bu uygulamaları düzenli aralıklarla yapmanız gerekebilir. Profesyonel bir cila ürününü düzenli aralıklarla cila işlemi için kullanabilirsiniz. Cilalama işlemleri mermeri leke ve çizilmelere karşı ekstra dayanıklı hale getirir. Yeni üretilmiş bir mermer zemin genellikle cilalı olarak sizlere sunulur. Fakat kullanıma bağlı olarak zaman içerisinde cilaya ihtiyaç duymaya başlar.

Eskiyen yüzeylere belirli aralıklarla cila bakımı yapmanız, mermer zeminlerin çevresel faktörlere karşı dayanıklı hale gelmesini sağlar. Cilalar gündelik temizlikler için de uygundur. Mutfak tezgahınızda da mermer malzemeler bulunuyorsa kullandığınız temizlik ürünlerini bu bölge için de kullanmaya başlayabilirsiniz. Mermer zemin üstüne sıvı döküldüğünde anında temizlemeniz de önemlidir. Mermerler sıvıyı hızlıca emerler ve zaman içerisinde bu lekeleri zemine hapsetmeye başlarlar.

Mermer Zemin Çizilmeye Karşı Nasıl Korunur?

Mermerler, yumuşak bir taş olduğundan dolayı çizilmelere karşı çok fazla dayanıklı değildir. Bu sebeple, kolayca aşınabilir ve kötü bir görüntüye yol açabilir. Cilalı olan mermer zeminlerin ışıl ışıl olmasını istiyorsanız, bakımını düzenli aralıklarla yapmalısınız. Mermer zeminleri kullanırken bazı detaylara dikkat etmeniz de temiz zeminlere sahip olabilmenizi sağlar.

mermer-zemin-doseme

Özellikle insan sirkülasyonunun olduğu yerlerdeki mermer zeminlere halı, kilim ve paspas gibi koruyucu ürünler koyabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde mermerin yoğun olarak kullanıldığı yerleri temiz tutabilir ve deforme olmasının da önüne geçebilirsiniz.

Mermerin direncini artırabilmek için emprenye ve kristalize gibi cila işlemleri uygulayabilirsiniz. Bu işlemler bozulmalara karşı direnci artırır ve ürünün ömrünü uzatır. Ayrıca mermer zeminleri koruyabilmek adına mekanınızı korumaya dışarıdan başlayabilirsiniz. Örneğin, üçlü paspas sisteminden destek alabilirsiniz.

İç kapı veya orta kapıda hava perdesi olması, dışarıdan toz girmesini engeller. Böylelikle zeminin çizilmesi ve tozlanmaya bağlı olarak kirlenmesi de engellenmiş olur. Mermer zeminin temizliği için kullandığınız temizlik malzemelerinin özelliklerine büyük bir özen göstermeli ve uygun ürünleri seçerek temizlik işlemlerine başlamalısınız.

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir