Mermer Masa Lekeleri Nasıl Çıkar?
İç ve dış dekorasyonda sık sık kullanılan mermer masalar zaman içerisinde kirlenebilir yapıya sahiptir. Bahçe masalarında da tercih edilebilen mermer, doğal uyumu sayesinde dış mekanlarınızı güzelleştirmeye başlar. Ev içerisinde klasik bir görünüm elde edebilmenizi sağlayan bu ürünler aynı zamanda modern bir dokunuş kazandırabilmenizi de sağlar. Periyodik aralıklar ile temizlenen mermer masaların kullanım ömürlerinde de gözle görülür bir artış olur.
Asit İçerikli Ürünler ve Bulaşık Teli Gerekli mi?
Mermer masalar yapıları gereği madendir. Ne kadar dayanıklı olurlarsa o kadar hassasiyet ve bakım isterler. Temizlenmesinden korunmasına kadar bütün sürecin büyük bir titizlikle yönetilmesi gerekir. Bunun için bazı özel ayrıntılara dikkat edilmesi tavsiye edilir.
Mermer, kalsit yani kireçtaşından oluşur. Kireçtaşının özelliği ise emici ve çizilebilen olmasıdır. Bütün parlak yüzeylerin çizilmesi gibi mermerler de çizilir. Bu sebeple, temizlik ve bakım esnasında asla kesici ve delici aletler kullanılmaması gerekir.
Asitli madde içeren temizlik ürünlerinden uzak durulmalıdır. Mermer masa üzerine herhangi bir şekilde tuz ruhu ve kireç çözücü gibi maddeler temas etmemelidir. Asit, mermer masaya değdiği zaman masanın yapısında bozulma olur ve masanın bir süre sonra deforme olmasına sebebiyet verir.
Lekeler sizin için oldukça can sıkıcı hale gelmiş olabilir. Fakat her ne olursa olsun bulaşık teli gibi araçlarla temizlik yapmamalısınız. Tel ile temizlik yaptığınız zaman lekelere ek olarak çizilmiş mermer yüzeyi yüzünden ek bir sorun yaşamaya başlayabilirsiniz.
İçerisinde parçacık yer alan ve ovalama şeklinde temizlik sağlayan bütün ürünlerden uzak durulması gerekir. Ovalayarak parçacık içerikli ürünlerle temizlik yaptığınız zaman mermerin kullanım ömründe olumsuz durumlar meydana gelebilir.
Zarar Vermeden Nasıl Temizlenir?
Çamaşır suyu veya benzin gibi maddeler mermer yüzeyine hasar vermeden temizlik yapabilmenizi sağlar. Ancak bunun için doğru ve kaliteli ürünleri seçmeniz gerekir. Günlük temizliğinizi yaptığınız zaman mermerde sıvı temasına bağlı olarak yosun oluşması gibi problemleri ortadan kaldırmış olursunuz.
Mermere işleyen lekelerden kurtulabilmek için oksijenli su ve karbonattan destek alabilirsiniz. Oksijenli su, açıcı özelliği sayesinde mermere yeniden hayat verir ve lekelere karşı etki sağlar. Oksijenli suyu döktüğünüz yer beyazlamaya başlar. Bu su aynı zamanda bakteri öldürücü özelliklere de sahiptir. Karbonat da aynı şekilde etkileri sizlere verebilir. İki açıcıyı bir arada kullanarak mermere işleyen lekelerden kurtulabilmeniz mümkündür.
Karbonat ve oksijenli suyu uygun kıvama gelene kadar karıştırmanız yeterlidir. Bunun için ufak bir kaseden destek alabilirsiniz. Kasede lekenin üzerini kapatabilecek kadar karbonat ve oksijenli su birleştirebilir, lekenin üzerine sürebilirsiniz. Karışımın yer aldığı mermer parçasını naylon ile örterek yarım saat kadar bekletmeniz yeterlidir. Bekleme süresinden sonra temiz bir bez yardımıyla mermeri temizleyebilir ve lekeleri çıkarabilirsiniz.
Mermer Nasıl Korunur?
Mermer masaları ve diğer mermer parçaları doğru şekilde koruyabilmek için temizliğini asla aksatmamalısınız. Hassas ve zarif bir maden olan mermeri korumak istiyorsanız silikon bazlı mermer cilalarını da kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu sayede çizilmelere ve deformasyon gibi etkilere karşı önlem almış olursunuz.
Mermerinizi korumak istiyorsanız ani ısı değişimlerinden de uzak durmalısınız. Soğuk bir mermer üzerine sıcak bir tencere veya içecek bardağı yerleştirdiğiniz zaman mermerde bozulmalar başlar. Kullanım esnasında bu tür ufak tefek ayrıntılara özen göstererek koruma elde edebileceğiniz gibi temizlik sırasında da ayrıntılara dikkat etmelisiniz. Kendi özel yapısını uzun süre boyunca koruyabilen mermer masalarla sizler de dekorasyonunuza büyük bir canlılık kazandırmaya başlayabilirsiniz.,
Bir yanıt yazın