Sararan Mermer Nasıl Temizlenir?
Kireç taşının basınç ve ısıya maruz bırakılmasıyla elde edilen mermer, insanların en sık kullandığı mobilyaların en temel parçaları arasındadır. Sert ve dayanıklı olmasına rağmen bazı özel durumlarda üzerinde ufak gözenekler oluşabilen mermerler, kullanıma bağlı olarak sararmaya da başlar.
Beyaz renkteki mermerleri kullanırken daha sık karşılaşabileceğiniz sararma problemi kötü bir görünümün ortaya çıkmasına yol açar. Mermerlerdeki bu sararma sorununa asidik yapıdan uygun olmayan temizlik ürünlerinin kullanılması sebep olur. Aynı zamanda oksidasyon sebebiyle meydana gelen paslanma da bu sorunu ortaya çıkarır.
Aşındırıcı olabilecek temizlik ürünlerinin uzun süre boyunca kullanılması mermerin deforme olmasına yol açar. Bu durum ufak gözeneklerin belirginleşmesine sebep olur. Gözeneklerde kir, yağ ve pas lekeleri birikmeye başladığı zaman sararma ortaya çıkar.
Mermerler sert ve dayanıklı oldukları kadar özel bir yapıdadır. Sararan mermerlerin yenisiyle değiştirilmesi maliyet açısından biraz sorunlu olabilir.
Karbonat ile Mermer Beyazlatma
Doğal ağartıcılar arasında bulunan ve sıklıkla kullanılan karbonat, sararmış mermerleri beyazlatabilmek için kullanabileceğiniz en pratik çözümleri sizlere sunar. Bu işlemler için ilk olarak mermerin üstüne az miktarda su püskürtülmesi gerekir. İsterseniz ıslak bir bezle silerek de nemlendirme işlemini tamamlayabilirsiniz.
Bu adımları tamamladıktan sonra kabın içine karbonat dökmeniz ve az miktarda su ile karıştırmanız yeterlidir. Karıştırma işlemi sayesinde macun kıvamında ince bir hamur elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımı sararmış mermerin üzerine sürebilir ve naylon streç film ile hava almayacak şekilde sarabilirsiniz. 24 saat boyunca bekledikten sonra streç filmi sökebilir ve karbonatı mermerin üzerinden temizleyebilirsiniz.
Hidrojen Peroksit ile Mermer Beyazlatma
Hidrojen peroksit (oksijenli su), sert yüzeylerdeki sararmalara karşı etkili çözüm sunar. Bu yöntemden yararlanabilmek için mermerin üstüne oksijenli su dökebilir ya da fısfıs sprey şişeden yardım alabilirsiniz. İşlemlerin ardından karbonat yönteminde uyguladığınız gibi hava almayacak bir şekilde streç film ile sarmanız ve 24 saat bekletmeniz yeterlidir.
Hidrojen peroksitinin yalnızca beyaz mermerlerde kullanılması önerilir. Etkili ağartıcı içerikli olan hidrojen peroksit renkli ve farklı granit mermerler üzerinde beklenmeyecek sonuçların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Zımpara ile Mermer Beyazlatma
Sararan mermeri zımpara ile beyazlatma yönteminde en temel hedef mermer üzerindeki sarı kısımların törpülenmesi ve ortaya temiz bir katman çıkarılmasıdır. Mermer için kullanacağınız zımparanın ince dişli olmasına dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde mermerin üzerinde bir daha onaramayacağınız derin çizikler kalabilir. Zımpara numaraları yükselmeye başladıkça daha ince dişli bir hal alır. Bu sebeple, kullanmayı düşündüğünüz zımparanın yüksek numaralarda olması gerekir. İnce dişli su zımparaları, mermerin üzerini önceden ıslattıysanız kullanılabilir hale gelir. Fakat kullanım esnasında çok fazla bastırılmamalıdır.
Üretilen mermerlerin büyük bir çoğunluğu akrilik ve üretan gibi katmanlarla sizlere sunulur. Aynı zamanda mermerlerin parlak görünebilmesi için kristalleştirme işlemi yapılır. Mermer üzerinde zımpara kullandığınız zaman parlaklık gidebileceği gibi çizikler de meydana gelebilir. Mermer üzerinde zımpara kullanılacağı zaman profesyonel bir destek alınması gerekebilir. Ayrıca bu yöntemin son yöntem olarak düşünülmesi de gerekir.
Mutfak tezgahları başta olmak üzere birçok alanda yer alan mermerlerin sararmasını gidermek için bu tür yöntemleri gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz. Fakat uygulama konusunda tecrübesiz olduğunu düşünüyorsanız mutlaka destek almayı denemelisiniz. Ayrıca sürekli sararma problemiyle karşı karşıya kalmak istemiyorsanız asidik formu olan temizlik ürünlerinden uzak durmalısınız. Temizlik sonrasında ise mermeri asla nemli ya da ıslak bırakmamalısınız. Ufak bir bez yardımıyla mermeri doğru bir şekilde kurulamalısınız.
Bir cevap yazın